Kolajen Nedir?
Kolajen vücutta en bol bulunan protein çeşididir. Lif benzeri yapısı ile bağ dokusu yapmaya yardımcı olur. Adından da anlaşılacağı gibi, kolajenin oluşturduğu bağ dokusu; diğer dokuları birbirine bağlar ve kemik, deri, kaslar, tendonlar ve kıkırdağın önemli bir bileşenidir. Aynı zamanda dokuların esnemeye karşı dayanıklı, güçlü ve esnek olmasına yardımcı olur.
Kolajen doğal olarak yalnızca et ve balık gibi hayvan etlerinde bulunur. Yardımcı besinlerin de etkisi ile kolajen üretmeye devam eden insan vücudu, Yaşlanma ile birlikte giderek daha az kolajen üretmeye başlar. Çevresel maruziyetler, kalınlıklarını ve güçlerini azaltan kolajen liflerine zarar vererek cilt yüzeyinde kırışıklıklara neden olabilir. Bu gibi durumlarda dışarıdan kolajen desteği almalı veya kolajen etkisi yaratan bazı medikal çözümlere başvurmak gerekemektedir.
Genel olarak yaygın kullanılan 3 tip kolajen türü vardır. Bu kolajen türleri farklı alanlarda, farklı şekillerde insan vücuduna fayda sağlayabilir.
Kolajen Çeşitleri
- Tip 1 Kolajen: Cilt sağlığını desteklerken; bağırsak, eklem ve saç, tırnak sağlığını korumaya yarayan kolajen türüdür.
- Tip 2 Kolajen: Tip 2 kolajen, eklem kıkırdağının ve sağlıklı bir şekilde desteklenmesini sağlar ve hareketliliği destekler.
- Tip 3 Kolajen: Tip III bir fibriller kollajendir ve cildimizin ve organlarımızın önemli bir bileşenidir. Vücutta tip kolajen genellikle tip l ile aynı yerlerde bulunur.
Kolajenin Cilde Faydaları
Kolajen vücudumuzdaki ana yapısal protein çeşididir ve bağ dokularına güç sağlar. Bu değerli molekül aynı zamanda, ciltte oluşan hasarı onarır ve dokuların yenilenmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt, saç ve tırnaklara sahip olmak; büyük ölçüde kolajen liflerinin kalitesine ve miktarına bağlıdır.
Vücut doğal olarak kolajen üretir ancak yaşlanmaya bağlı olarak kolajen üretimi zamanla azalmaya başlar. Yaşlandıkça, kolajenin azalması, dış görünüşe oldukça yansır ve ciltte ince çizgiler, tırnak kırılganlığı, saç incelmesi veya eklem ağrısı gibi belirtileri ortaya çıkarır.
Doğal Kolajen Kaynakları
Kolajen gıda kaynakları şunları içerir:
- Balık
- Tavuk
- Yumurta beyazı
- Turunçgiller
- Çilek
- Kırmızı ve sarı sebzeler
- Sarımsak
- Beyaz çay
- yapraklı yeşillikler
- Kaju fıstığı
- Domates
- Dolmalık biber
- Fasulye
- Avokado
- Soya
Kolajen Desteği Sağlayan Cilt Bakımları
Doğal besin kaynakları ile vücudumuzun ihtiyacı olan kolajeni ede etmemiz uzun bir süreç içereceğinden, kolajen desteği için çoğu zaman medikal ve kozmetik yollara başvurulur. Kolajen desteği sağlayan bazı cilt bakımı hizmetleri aşağıda belirtildiği gibidir.
Led Maske
Led maske uygulaması içeriğinde, cildinizin özel ışık teknolojileri kullanılarak gençleştirilmesi hedeflenmektedir. Led maske uygulamasında değişik renklere sahip maskeler ile cildin farklı ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmaktadır. Led maske ile cilde sağlanan ışıklar sayesinde hücre aktivitesi iyileştirilir; metabolizma desteklenir ve kolajen proteinlerinin yenilenmesi uyarılır.
Led maske sayesinde cilt bariyeri yenilenir ve sivilce ve skar izleri %70 ile %90 arası gerileme sağlar.
Vitamin Kürü Uygulaması
Cilt yaşlanmanın etkisi ile birlikte içinde bulunan vitaminler ve kolajeni kaybeder. Vitamin kürü, cildin ihtiyacı olan vitaminler ve kolajenin tamamını cilde uygular ve cildin esnek yapısını destekleyerek canlı bir görünüm sağlar.
Kolajen destekli cilt bakımları ve estetik güzellik ile ilgili daha fazla bilgi almak için Esteasil Cilt Bakımı Merkezinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.